Tässä tietoa verosopimuksesta.

 

Portugalin eläkekeitaalle loppu - siirtymäaika kolme vuotta

SOPIMUSLUONNOS, KLIKKAA TÄSTÄ:

 http://vm.fi/documents/10623/2033991/Verosopimus.pdf/60353149-c01f-4a97-b1b3-74933e24a3c1    

 
KUVA: ZUMA WIRE

Portugalin veroparatiisin ovi sulkeutuu eläkeläisiltä.

Suomi ja Portugali allekirjoittivat maanantai-iltana verosopimuksen, joka laajentaa Suomen verotusoikeutta Portugalissa eläkepäiviään viettäviin suomalaisiin.

Sopimuksen mukaan Suomi tulee kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen verottamaan myös yksityisiä eläkkeitä, mutta vähentää verosta Portugalissa maksetun veron osuuden. Jos Portugali ei verota eläkettä lainkaan, uutta sopimusta aletaan soveltaa välittömästi sopimuksen voimaan tultua eli täysin verotta ei siis jatkossa elellä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) oli tyytyväinen, että sopimus saatiin allekirjoitettua. Fiskaalisesti eli valtion budjetin kannalta summalla ei ole merkitystä, mutta Orpon mukaan sopimus on perusteltu verojärjestelmän uskottavuuden ja oikeudenmukaisuuden kannalta.

”Olen todella tyytyväinen, että homma saatiin maaliin”, Portugalin valtiovarainministeri Mario Centanon kanssa sopimuksen allekirjoittanut Orpo sanoi.

Sopimus vaatii molempien parlamenttien hyväksynnän. Orpo arvioi uuden järjestelmän tulevan voimaan 2018.

Myös asuntosijoittamisesta saadun tuoton verokohtelu muuttuu.  Jatkossa Suomi verottaa sekä osakehuoneistosta saatua vuokratuloa että luovutusvoittoa, joita Portugalissa asuvat henkilöt Suomesta saavat. Kaksinkertaisen verotuksen poistamisessa siirrytään vapautusmenettelystä hyvitysmenettelyyn.

Eläkkeiden verottomuudesta nousu kohu runsas vuosi sitten, kun ilmeni, että joukko entisiä pääjohtajia elelee Portugalissa ja nauttii huippueläkkeitään verotta.

Brysselissä euroryhmän kokouksessa ollut Orpo arvioi uuden verosopimuksen koskevan yhteensä muutamaa sataa ihmistä.

 Suomen ja Portugalin välisestä verosopimuksesta neuvottelutulos

Valtiovarainministeriö  23.4.2016 11.45 
TIEDOTE

Valtiovarainministeri Alexander Stubb sai tänään Portugalin valtiovarainministeri Mario Centenolta kirjeen, jossa vahvistetaan Portugalin sitoutuminen uuteen verosopimukseen. Näin ollen myös eläketulojen verotuksesta on nyt saatu neuvottelutulos.

- Verotuksella kerätään hyvinvointiyhteiskuntamme rahoituspohja. Verotus on toteutettava oikeudenmukaisesti ja tehokkaasti. Työtä Portugalin verosopimuksen uudistamiseksi tehtiin pitkään. Neuvotteluita on käyty jo vuosia, viime elokuussa vein asian ensimmäistä kertaa ministeritasolle. Tänä keväänä varauduimme jopa nykyisen sopimuksen irtisanomiseen. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että työ on tuottanut tulosta ja uusi sopimus syntyy, valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoo.

Uuden sopimuksen yksityiskohdat tulevat julkisiksi sopimuksen allekirjoittamisen myötä. Valmistelut sopimuksen allekirjoittamiseksi ovat käynnissä ja Suomen tavoitteena on allekirjoittaa sopimus mahdollisimman pian.

Suomen ja Portugalin välinen tällä hetkellä voimassa oleva sopimus on vuodelta 1970. Sopimuksen uudistaminen on ollut Suomen tavoitteena jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Sopimus on monin osin vanhentunut. Se ei vastaa enää nykyistä OECD:n malliverosopimusta, eikä Suomen noudattamaa verosopimuspolitiikkaa. Erityisesti eläkkeen verottamista koskeva artikla on kaivannut uudistamista. Suomi on tavoitellut myös yksityissektorin eläkkeiden verottamista lähdevaltiossa. Tällä hetkellä vain julkisen sektorin eläkkeitä on voitu verottaa Suomessa. Verosopimuksilla turvataan lähtökohtaisesti myös se, ettei kaksinkertaista verotusta tapahdu.

Lisätietoja ​

​hallitusneuvos Antero Toivainen, puh. 02955 30098, etunimi.sukunimi@vm.fi
neuvotteleva virkamies Minna Ojala, puh 02955 30291, etunimi.sukunimi@vm.fi
ministerin erityisavustaja Suvi Aherto puh. 050 349 6121, etunimi.sukunimi@vm.fi

Tervetuloa Algarveen lomailemaan tai eläkkeelle

Tervetuloa Portugaliin lomailemaan tai vaikka eläkepäiviä viettämään. Täällä on monia etuja, joista kerron näillä nettisivuilla.  

ANNA PALAUTETTA JA KERRO MITÄ HALUAT TIETÄÄ LISÄÄ, NIIN LISÄILEN TARPEELLISTA TIETOA TÄLLE SIVUSTOLLE IHAN PELKÄSTÄ HARRASTUKSESTA.

Maatiedosto Portugali

Tietoa Portugalista

Nimi

Kieli Virallinen nimi Käyttönimi
pt República Portuguesa Portugal
fi Portugalin tasavalta Portugali
se Republiken Portugal Portugal
en Republic of Portugal Portugal
fr Republique Portugaise Portugal

Itsenäistyminen

Vuonna 1139

Kansallispäivä

10. kesäkuuta, Dia de Portugal. Kansallisrunoilija Luis de Camõesin kuolinpäivä. On sama kuin oma syntymäpäiväni...juhlitaan yhdessä, t. Seppo

Lippu

 

Aikaero Suomeen

Kesäisin: GMT (kaksi tuntia vähemmän kuin Suomessa)

Talvisin: GMT (kaksi tuntia vähemmän kuin Suomessa)

Pinta-ala

92 090 km²

Väkiluku

10 467 946 (vuonna 2014).

Pääkaupunki

Suomeksi: Lissabon

Omalla kielellä: Lisboa

Diplomaattisuhteet

10. tammikuuta 1920

 

Tunnustanut Suomen

19. joulukuuta 1919

Suomen edustautuminen

Suomen edustautuminen: Portugali

Edustautuminen Suomessa

Edustautuminen: Portugali

Linkit

Tässä parhaat maat eläkepäivien viettoon

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/tassa-parhaat-maat-elakepaivien-viettoon/Bq6AaLGW?ext=ltr&utm_source=Kauppalehti_Uutiskirje&utm_medium=email&utm_campaign=Kauppalehti_Uutiskirje

International Living -julkaisu käytti arviossaan kymmentä eri kriteeriä.

Maailman parhaat eläkepäivien viettopaikat on nyt listattu. Paras paikka vetäytyä eläkepäiviksi on keskiamerikkalainen Panama. Myös suomalaisten suosikit Espanja, Portugali ja Thaimaa mahtuvat kymmenen kärkeen.

International Living -julkaisu rankkaa maat järjestykseen kymmenellä kriteerillä. Syyniin pääsevät asumisen hinta, eläkeläisalennukset ja edut, tarvittavat viisumit ja oleskeluluvat, elämisen hinta, maahan sopeutuminen, viihde ja palvelut, terveydenhuolto, terveellinen elämäntapa, infrastruktuuri ja ilmasto.

Lähinnä amerikkalaisille eläkeläisille suunnattu listaus nostaa kärkeen monia Keski- ja Etelä-Amerikan maita, sillä ne ovat lähellä Yhdysvaltoja.

Euroopan maat saavat parhaita pisteitä infrastruktuurissa, sillä niissä on kaikissa moderni tieverkosto, hyvä julkinen liikenne ja Yhdysvaltoihin verrattavat internetpalvelut.

International Livingin listaamat parhaat maat viettää eläkepäiviä

1. Panama
2. Ecuador
3. Meksiko
4. Costa Rica
5. Malesia
6. Kolumbia
7. Thaimaa
8. Nicaragua
9. Espanja
10. Portugali

 

Etusivun tarjous - tutki kun haluat muuttaa tänne helposti

Hei,

Haluan tehdä muuttosi Portugaliin tosi helpoksi. Saat kokemusperäiset ajan tasaiset neuvot miten hoitaa muuttosi tänne, mielellään Lagosin kauniiseen kaupunkiin. Täällä on siistiä, turvallista, 4,5 km hiekkarantaa, Portugalin hienoimpia luolarantoja, kahviloita, hieno vanha kaupunki, Lidl, Aldi, golfpaikkoja, hieno minigolf, uima/ urheiluhalli, pyöräilyteitä, retkipaikkoja ja parkkitilaa myös kesällä myös aivan hiekkarannan vieressä. Asunto sijaitsee keskustan tuntumassa 300 m bussiterminaalista, 500 m joelle ja alle kilometri hiekkarannalle. Lidl on 50 m päässä ja Pingo Doce ruokakauppa ikkunan alla. Naapuritalossa on pankki, kahviloita ja hyvä italialainen ravintola.

Syötä google mapsiin tämä osoite, niin voit paikallistaa tarkan sijainnin: Praceta João da Costa Reis, nº 3,  2º R,  8600-774 Lagos, Portugal

Tule viikoksi tänne hankkimaan kokemus paikallisesta asumisesta.  Tarjoan Sinulle 2016  kesä- , heinä- ja elokuussa asuntoani käyttöösi, 4h+k+2xkph+sauna+3 parveketta, 128 m2.Tilaa 1-4 henkilölle asua viikko hyvässä vuokra-asunnossa ja kokea millaista olisi asua täällä vaikka vakituisesti. Viikon aikana voit tutustua ympäristöön, vuokra-asuntotarjontaan, paikalliseen hintatasoon ja harrastusmahdollisuuksiin. Jos muutto alkaa kiinnostaa saat kaupan päälle kaiken tiedon mitä tarvitset muuttojärjestelyistä, Suomen päässä ja mitä täkäläinen byrokratia vaatii. Sinun ei tarvitse arvailla mitään vaan voit reilusti suomen kielellä kysellä miten menetellään. Kerron joko Skypellä, puhelimitse tai sähköpostilla mitä asioita ja missä pitää hoitaa.   Asunnossa on nettiyhteys, TV, paikallispuhelin ja autollesi talli alakerrassa.  Käytä tämä tarjous ja Sinun ei tarvitse arvailla mitään mikä muuttoon  liittyy. Ei tarvitse etsiä missä on verotoimisto, kaupungintalo, kaasun toimittaja, vesisopimuspaikka, sähkösopimuspaikka, Kela, nettiyhteyden hoito tai pankkitilin avaaminen. Saat kaiken tämän tiedon kaupan päälle.

Tarjoukseni on: 500:- Euroa/ viikko asumisesta ja koko tietopaketti ja muutossa neuvominen sisältyy hintaan. Kesässä on rajallinen määrä viikkoja ja niistä on jo osa varattuja.  Varaa omasi pikaisesti niin pääset vaikka syksyllä jo muuttamaan tänne asumaan. Soita 0403123221 tai pistä sähköpostia osoitteella: mail@123portugaliin.fi ja varaa oma viikkosi. Mailaan lisää kuvia asunnosta kun otat yhteyttä.

Lisää tietoa paikallisesta Suomi-yhteisöstä saat täältä:

http://www.algarvensuomiseura.fi/

Tervetuloa Algarven Suomi-Seuraan!

Algarven Suomi-Seura on perustettu itsenäisyyspäivänä 1991 ja toiminut siitä asti suomalaisten yhdistäjänä Algarven maakunnassa.

Aktiivisellayhdistyksellämme oli noin 700 jäsentä vuoden 2014 lopussa.  

Toimistomme Portimãon Praia da Rochalla avoinna lokakuun alusta huhtikuun loppuun.

Liittymällä seuramme jäseneksi saat uusien ystävien lisäksi paljon muuta:

 • toiminnanjohtajan ja harjoittelijan antama apu
 • kattava toimiston kirjastomme avoinna lokakuun alusta huhtikuun loppuun
 • sivukirjasto Quarteirassa avoinna läpi vuoden
 • mahdollisuus käydä seuran nettisivuilla myös "Vain jäsenille tarkoitetuilla sivuilla"
 • jäsenten oma ilmoitustaulu
 • mainostajiemme ilmoitukset

Tiedotteet

 • monipuolinen lehti Algarven Aviisi kolme kertaa vuodessa, artikkeleita kaikkia Algarvessa asuvia kiinnostavista asioista, jäsenemme mukana lehden teossa kirjoituksillaan ja kuvillaan
 • Algarven Finfo, kahdeksan kertaa vuodessa sähköpostitse lähetettävä jäsentiedote, jossa seuran tapahtumakalenteri, lyhyt katsaus menneen kuukauden Portugalin pääuutisiin ja muuta ajankohtaista asiaa
 • ajan tasalla olevat hienot kotisivut www.algarvensuomiseura.fi, jossa jäsenillemme oma arvokasta tietoa sisältävä osio

Tapaamiset

 • loka-, marras-, tammi- ja helmikuussa lounastilaisuudet, joissa kiinnostavien esitelmien lisäksi olemme saaneet nauttia myös suomalaisten laulajien esityksistä
 • arvokas itsenäisyysjuhla ja iloinen kevätjuhla vuosikokouksen yhteydessä mukavan yhdessäolon ja tanssin merkeissä
 • suosittu Quarteiran keskiviikkokerho, jossa vaihdetaan kirjojen ja lehtien lisäksi tärkeitä uutisia ja henkilökohtaisia kuulumisia
 • Praia da Rochalla Portimãossa karaokea, petankkia, keppijumppaa ja paljon muuta toimintaa
 • kauneimmat joululaulut ja jumalanpalvelus Portimãossa Amparon kirkossa Espanjan Aurinkorannikolta saapuvan suomalaisen kanttorin ja papin johdolla
 • useita golfkilpailuja eri kentillä

Retket

 • syksyllä ja keväällä muutaman päivän pituinen retki Portugalissa tai Espanjassa hyvän oppaan ohjaamana jäsenetuhintaan
 • pieniä päiväretkiä Algarven eri kohteisiin, kävely- ja linturetkiä
 • yhteiset osallistumiset konsertteihin, näyttelyihin ja urheilukilpailuihin

Muita jäsenetuja

 • alennuksia matkoista ja yöpymisistä
 • alennuksia kahviloissa, ravintoloissa,  liikkeissä ja palveluissa sekä golfkentillä
 • käymme jatkuvasti neuvotteluja uusien jäsenetujen hankkimiseksi

Lisätietoja seuraan liittymisestä:

 • www.algarvensuomiseura.fi valikosta "Jäsenasiat - Liittymislomake"
 • tiedustelemalla sähköpostilla algarve.suomi@sapo.pt 
 • soittamalla toiminnanjohtajalle puh. (+351) 967 520 976 tai skype: algarvensuomiseura
 • soittamalla toimistoon (+351) 282 483 191 (loka-huhtikuun välisenä aikana)  

Liity joukkoomme – viihdy kanssamme!

Kun haluat muuttaa Portugaliin vaikka nauttimaan eläkkeestäsi verovapaasti tai tulla tänne muuten lomailemaan, niin täältä löydät kokemusperäisiä vinkkejä matkasuunnitelmiisi. Voit mailata ja kysyä lisää: seppo@saunakeskus.fi

Asunnon olohuone on tilava ja takka tuo tunnelmaa talvella. TV-ohjelmia voi katsella Suomesta iTV:n kautta hma-ohjelmalla.

Ystävällisin terveisin

Seppo Metsälä

Juttu Ykköset - lehdessä juhannusviikolla 2015

Verotus karkottaa rikkaimmat Suomesta

 

Kohu Portugaliin muuttaneista eläkeläisroistoista menee näköjään hyvin kaupaksi. Keskustelun punainen lanka on kuitenkin pahasti hukassa.

Helsingin Sanomat kertoi meille, että Keskon, Rautaruukin ja Nokian Renkaiden entiset ykkösmiehet olivat muuttaneet kevyen verotuksen Portugaliin. En ihmettele, enkä varsinkaan paheksu Matti Halmesmäen, Sakari Tammisen ja Kim Granin lähtöpäätöstä.

Totta kai ihmiset jättävät maan, koska Suomen maailman kireimpiin kuuluva verotus yllyttää siihen. Tämä nähtiin Ruotsissa jo kauan sitten, joten ilmiön ei pitäisi herättää ihmetystä.

Suomi niittää nyt tasan sitä, mitä se on kylvänytkin. Kuvion täydentää se, että vapaa liikkuvuus on EU:n peruspilareita.

Kysytäänpä asiaa nobelisti Milton Friedmanilta. Jos vaikkapa verolaki sotii yksilön omia arvovalintoja vastaan, lakia usein rikotaan tai kierretään. Friedmanin mukaan epäreiluun menettelyyn kyllästyneet nostavat lopulta kytkintä.

Friedmanin mukaan sellainen yhteiskunta, joka asettaa tulosten tasa-arvon vapauden edelle, ei saavuta tasa-arvoa eikä vapautta. Nyt ollaan niin sanotun villakoiran ytimessä: ihmiset todellakin tekevät valintoja ja jättävät maan, joka lypsää heidät kuiviin.

Niin kutsuttujen hyvätuloisten verotusta on viime vuosina kiristetty peräti yksitoista kertaa. Yritteliäiden ihmisten rankaiseminen on kuin automaatio: suurituloisten verotusta nostetaan, progressiota kiristetään ja veropohjaa laajennetaan.

Kaiken kukkuraksi yli 45 000 euron eläkkeille on säädetty kuuden prosenttiyksikön lisävero. Se peritään yli 45 000 euroa vuodessa ylittävistä eläketuloista, enkä ihan heti löydä yhtä lailla syrjivää ja epäreilua ratkaisua.

”Suurituloisten” eläkeläisten rankaiseminen on sekä härski että juridisesti arveluttava veto.

Paljon mainostetut ”tasa-arvo” ja ”solidaarisuus” ovat juuri sitä itseään: suurituloiset osallistuvat talkoisiin jo siinä määrin, että heidän pinnansa alkaa palaa.

EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto laskee, että kaksi suurituloisinta kymmenystä kotitalouksista maksaa yli puolet kaikista välittömistä veroista ja sosiaaliturvamaksuista. Tästä huolimatta hyvätuloisten verotus kiristyy kiristymistään.

Kaikessa viisaudessa vuonna 2012 säädettiin ”väliaikaiseksi” tarkoitettu tuloveron kiristys, joka toteutettiin lisäämällä valtion tuloveroasteikkoon uusi luokka yli 100 000 euroa ylittäville ansiotuloille. Tämä kiristys nosti suurituloisen palkansaajan marginaaliveron 60 prosentin tuntumaan.

Osaan laskea tämän jopa lyhyellä matematiikalla. Noin 7 200 euron kuukausipalkkaa ansaitseva saa jokaisesta ylityökorvauksena maksettavasta eurosta käteen noin 35 senttiä. Minulle on selvää, ettei ylitöiden tekeminen kannata.

Tämäkö on sitä oikeudenmukaisuutta?

Vuonna 2014 tätä niin kutsuttua solidaarisuusveroa vieläpä laajennettiin, kun sen tulorajaa alennettiin 90 000 euroon. Nyt veroa on päätetty jatkaa vuoteen 2019 asti, joten se siitä ”väliaikaisuudesta”. Autovero säädettiin ”väliaikaiseksi” 1950-luvun lopulla.

Samaan aikaan myös pääomatuloveroa on kiristetty, mutta sen progressiotakin on kiristetty. Suomessa on vallalla vaurastumista vihaava ilmapiiri, vaikka tämä maa tarvitsee lisää huipputuloisia kansalaisia.

Kannattaa pitää mielessä sekin, että Suomessa jo keskituloiset maksavat tuloistaan huomattavasti korkeampia veroja kuin verrokkimaissa keskimäärin. Suomessa keski- ja hyvätuloisten verotus on jopa kuusi prosenttiyksikköä korkeampaa kuin Ruotsissa ja Saksassa.

On tähän ratkaisukin. Kun verotusta kevennetään työntekoa ja yrittämistä suosivaksi, vähenee veropakolaisuuskin.

Eläkerahastoissa kyllä tulee raha riittämään

Portugaliin maksetaan noin 3.500:- /kk keskimäärin eläkettä Suomalaisille...

Tervetuloa Eurooppaan veroparatiisiin

       Tervetuloa veroparatiisiin – Eurooppaan! Näin veroja voi vältellä eri maissa

 
 

Houkuttaako veroparatiisi? Tuntuvatko Caymansaaret tai Panama kovin kaukaisilta? Ei hätää – Euroopastakin löytyy paljon turvasatamia verojen välttelyyn.

Moni luulee, että veropakolaisuus tarkoittaa etupäässä kaukaisia etelämeren saaria kuten Cayman-saaria. Euroopasta tunnetaan lähinnä formulatähtien Monaco ja eläköityneiden yritysjohtajien Portugali. Totuus on monimutkaisempi. Veroja voi vältellä lukuisissa Euroopan maissa, etenkin Suomen näkökulmasta. Kirjaimelliseen veroparatiisin määritelmiin nämä kaikki maat eivät sovi – lailliseen verojen välttelyyn sen sijaan mitä parhaiten.

Andorra

Andorra ei kuulu Euroopan unioniin, ja tarjoaa pikkuvaltion minimaalisen verotuksen sekä vahvasti salatun pankkijärjestelmän joka on kuin luotu verojen välttelyyn. Rahat voi tallettaa vaikka käteisellä, ja erityisesti Ranskan ja Espanjan varakkaiden tiedetään yksinkertaisesti ajavan rajan yli Andorraan tallettamaan käteisvarat. Samalla voi kätevästä tankata ja ostaa verovapaata tupakkaa.

Saksalaisvalmisteinen ristelijä lähti Hampurista kohti Bahamasaaria 25.10.2014.

 

Britannia

Monet Britannian merentakaisista alusmaista toimivat nykyään veroparatiiseina, ja niitä operoidaan usein Lontoosta käsin. Tunnettuja esimerkkejä ovat Cayman-saaret ja Neitsytsaaret.

Gibraltar

Britannian merentakainen alue Gibraltar sallii postilaatikkofirmat joita se nimittää säätiöiksi. Säätiössä ei tarvitse olla varsinaista omistajaa, ja se tekee Gibraltarista toimivan rahanpesun tyyssijan. Maassa toimii myös lukuisia kasinoita, joita käytetään samaan tarkoitukseen. Euroopan kasinobisnes on monissa muissa maissa yrittänyt karistaa rahanpesuongelman lisääntyneellä sääntelyllä.

Gibraltar tunnetaan komeista merimaisemistaan ja lukuisista kasinoistaan.

 

Hollanti

Hollanti on erikoistunut suuryrityksiin, sillä yritysverotus on erittäin alhainen ja järjestelmässä on useita porsaanreikiä. Monet yhtiöt käyttävät kikkaa, jonka lempinimi on "Double Irish with Dutch Sandwich" - Tuplairlantilainen hollantilaisella voileivällä. Tämä on yhtiöjärjestely, jossa perustetaan yksi vaikkapa Bermudalta käsin toimiva irlantilainen yhtiö, toinen Irlannista käsin toimiva irlantilaisyhtiö ja vielä kolmas, hollantilainen tytäryhtiö. Näin jotakin neljättä valtiota edustava yhtiö voi laillisesti hinnoitella yritysten keskinäisiä rojalteja ja lisenssejä ja minimoida verotuksensa.

Irlanti

Irlannin veronkiertomallia kutsutaan nimellä "Double Irish", tuplairlantilainen, kertoo saksalaiskanava Deutche Welle. Se on yksinkertaisempi malli Hollannin voileivästä. Yritys perustaa kaksi tytäryhtiötä Irlantiin, jonka yritysvero on vain 12,5 %. Sitten toinen yritys siirretään veroparatiisiin. Yritykset tekevät nimellisesti kauppaa keskenään, ja voitto katoaa verottajan näkyviltä. Tämä on Irlannissa täysin laillista. Irlannista käsin operoivat mm. Google, Apple ja Amazon. Mm. Euroopan komissio on syyttänyt Irlannin antaneen verojen suhteen erityiskohtelun Applelle, jota onkin pidetty yhtenä ensimmäisistä Tuplairlantilaisen käyttäjistä.

Mielenosoittajat kutsuivat Irlannin hallitusta pankkiirien sätkynukeiksi mielenosoituksessaan talouskriisin aikana 27.11.2010.

 

Itävalta

Itävalta sopii valuuttavarantojen talletukseen vahvan pankkisalaisuuden vuoksi. Sitä käyttävät paitsi Euroopan saksankieliset, myös Argentiinan ja arabimaiden sijoittajat.

Kanaalisaaret

Britannialle kuuluvat Kanaalisaaret on merkitty lukemattomien sijoituspankkien ja vakuutusyhtiöiden kotipaikaksi matalan verotuksensa vuoksi. Jerseyn saari on erityisen tunnettu veroparatiisi. Myös Sarkin saari on suosittu: Brittilehti Guardianin mukaan 600 asukkaan saarelle on rekisteröity jokaista asukasta kohden 24 yritystä. Voitaneen päätellä, että joko saarelaiset ovat äärimmäisen yrittäjähenkisiä tai sitten firmat tulevat verojen perässä ulkopuolelta.

Kypros

Kyproksella on pitkä historia entisiä neuvostomaita palvelevana veroparatiisina. Erityisesti venäläiset yritykset ovat siirtäneet varansa kyproslaisiin postilaatikkoyrityksiin välttääkseen Venäjän veroja – joskin Venäjällä on itselläänkin suhteellisen matala verokanta. Tämä kuitenkin päättyi 2013 kun Kypros ajautui talouskriisiin, joutui EU:n ja IMF:n velkajärjestelyyn ja joutui avaamaan pankkijärjestelmänsä.

Kypros joutui muuttamaan käytäntöjään talouskriisin jälkeen 2013. Kuvassa auringonpalvojia Kyproksen Ayia Napassa. 

 

Luxemburg

Luxemburg on maailman pankkisalailuindeksin sijalla kuusi. Se on myös Euroopan toiseksi suurin talouskeskus Lontoon jälkeen. Pikkuvaltiossa toimii noin 150 pankkia ja valtava määrä sijoitusalan yrityksiä. Nelisenkymmentä saksalaista pankkia operoi Luxemburgissa. Kaksi vuotta sitten MOT-ohjelma kertoi, että lukuisat suomalaisyhtiöt olivat käyttäneet Luxemburgin palveluita hyväkseen. Ohjelman vuototietojen mukaan näiden yritysten joukkoon lukeutui mm. Huhtamäki, SRV ja Siwoja ja Valintataloja pyörittävä Suomen Lähikauppa. Esimerkiksi Huhtamäki-yhtymän Luxemburgissa toimiva tytäryhtiö maksoi vain 0,1 prosentin veroa.

Malta

Malta on Kyproksen tyyppinen kohde, jolla on pitkä historia ulkomaisen pääoman sijoituspaikkana. Yritysvero on korkea 35 prosenttia, mutta siitä maksetaan suurin osa takaisin. Deutche Wellen mukaan Malta toimii veroparatiisina erityisesti yrityksille, ei niinkään yksittäisille henkilöille. Malta tunnetaan myös "kasinoiden Piilaaksona": Maltan valtio houkuttelee pelifirmoja veroeduilla, esimerkiksi yritysvero on palautuksen jälkeen vain viisi prosenttia. Helsingin Sanomat kertoi viime lokakuussa, että saarella elää satoja suomalaisia, joista suuri osa toimii Maltan kukoistavalla rahapelialalla.

Maltan pääkaupungissa Vallettassa on erittäin vilkas rahapelitoimiala, jota voimistaa edullinen verotus.

 

Mansaari

Mansaaren verotus on eurooppalainen kummajainen. Tulovero on noin 10–18 prosenttia, perinnöt ja pääomatuotot eivät ole veronalaisia lainkaan. Yritysvero on useimmissa tapauksissa nolla. Erityisesti brittimiljonäärit siirtävät mielellään omistuksiaan Mansaarelle.

Monaco

Monaco on yksi tunnetuimmista Euroopan veroparatiiseista – ei henkilökohtaista tuloveroa eikä perintöveroa. Yritysvero on, mutta kokonaisveroaste jää selvästi muita maita pienemmäksi. Tänne ovatkin kirjansa vieneet mm. formulasuuruudet Keke Rosberg, Valtteri Bottas ja Mika Häkkinen. Järjestelmä on tosin kiristynyt takavuosista ja veronkiertoa alettu kitkeä. Nykyisin mm. yrityksen perustaminen Monacoon onnistuu vain, jos hallituksessa on ainakin yksi monacolainen.

 

Monaco tunnetaan kasinostaan ja formulakisoistaan. Kuvassa ajaa Kimi Räikkönen - hän tosin asuu perheineen Sveitsissä.

 

Portugali

Portugali on noussut otsikoihin suomalaisten vuorineuvosten ja yritysjohtajien eläköitymispaikkana. Suomi ei saa verottaa yksityisen sektorin eläkettä, jos eläkeläinen asuu Portugalissa. – Portugalilla on oma sisäinen verosäädöksensä, jonka kautta verot voi välttää määräajaksi kokonaan kymmeneksi vuodeksi. Nyt Suomi on kuitenkin solmimassa Portugalin kanssa uutta sopimusta, jonka seurauksena Suomi verottaisi kaikkia täältä maksettuja eläkkeitä, kertoo Finnwatchin tutkija Lauri Finér. Näin porsaanreikä saadaan tukittua. 

Aurinkoinen Portugali on houkutellut yksityiseltä sektorilta eläköityneitä suomalaisia kymmenen vuoden eläkeverovapaudellaan. 

 

Saksa

Hieman yllättävästi myös Saksa houkuttelee ulkomaisia yrityksiä verokeinotteluun. Ulkomaisten sijoittajien ei tarvitse maksaa veroja korkotuloista. Korkoverovapaus ei koske saksalaisia tai Saksassa asuvia henkilöitä. Saksan pankkisalaisuus on myös suhteellisen vahva, joskaan ei Sveitsin tai Luxemburgin tasoa, joten tieto tuloista jää usein asiakkaan ja pankin väliseksi. Saksa on maailman pankkisalaisuusindeksissä sijalla yhdeksän.

UBS on yksi Sveitsin suurimpia pankkeja.

 

Sveitsi

Sveitsi on maailman pankkisalailuindeksissä ykkössijalla. Yhdysvallat ohittaa tässä kaikki Euroopan muut maat – juuri Sveitsiä lukuun ottamatta. Vastoin kuin agenttiromaanit antavat ymmärtää, täysin anonyymejä pankkitilejä täälläkään ei sentään enää ole. Sveitsi on jo ilmoittanut liittyvänsä pankkitietoja jakavien maiden joukkoon – ensimmäiset tietojenvaihdot tapahtuvat ilmeisesti vuonna 2018.

Lähteet: Deutche Welle, Independent, Guardian, Finnwatch, Taxhavens.biz, http://www.financialsecrecyindex.com/  Yle/MOT, Taloussanomat, EK, OECD