10. maalis, 2015

Verosopimusten irtisanominen?

Verosopimusten irtisanominen

Suomen verottaja suunnittelee Ranskan, Espanjan ja Portugalin kanssa solmittujen verosopimusten yksipuolista irtisanomista, kuten tiedoitusvälineet ovat kertoneet.

Irtisanomisilla on näissä maissa asuville suomalaisille eläkeläisille ja maissa toimiville suomalaisyrityksille merkittäviä seurauksia.

Verosopimuksethan ovat valtioiden välisiä sopimuksia veronkierron ja kaksinkertaisen verotuksen ehkäisemiseksi. Mahdollisen irtisanomisen jälkeen siis kaksinkertaisen verotuksen antama suoja poistuu, ja edellämainituissa maissa asuvat suomalaiset eläkeläiset joutuvat uhreiksi. Varsinkin Espanjassa ja Ranskassa asuvat julkisen sektorin hyvätuloiset eläkeläiset. Suomen valtio on tähänkin saakka perinyt heiltä verot eläketuloistaan. Irtisanomisen seurauksena myös Espanjan valtio alkaa heitä verottamaan.

Suomen verottaja on viitannut Tanskan vuonna 2009 toteuttamaan verosopimusten irtisanomiseen. Seurauksena oli kaksoisverotus. Välimeren valtioiden verotulot vain kasvoivat, koska uusia verotettavia tuli julkiselta sektorilta lisää.

Euroopan Unionissa ei ole minkäänlaisia säädöksiä kaksoisverotuksen estämiseksi. Niitä ei pidetä tarpeellisina. Asiat kun on määritelty valtioiden välisin verosopimuksin.

Erityisesti Espanjan Aurinkorannikolla ja Ranskan Rivieralla asustaa vakituisesti suomalaisia eläkeläisiä, myös julkisen sektorin eläkeläisiä. Rivieralla arvioidaan asuvan noin 3000 suomalaista. Espanjassa paljon enemmän.

Paljon merkittävämpi asia on kuitenkin suomalaisten yritysten verotus. Verohallinnon kannattaisi selvittää ennen irtisanomisia Suomen valtiolle tulevien tappioiden määrä. 

Tutki myös mahdollisuutesi perustaa Eestin yritys ja tarkista sen verotus niin voit yllättyä positiivsesti.

Lue veropakolaisuusjuttu täältä, HS:

http://www.hs.fi/talous/a1420253752988

Ja vielä hullumpia ideoita on esitetty:

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/il-verottajan-vastaisku---poismuuttaville-ehka-jaahyvaisvero/KzUbzGX5?ext=ltr&utm_source=Kauppalehti_Uutiskirje&utm_medium=email&utm_campaign=Kauppalehti_Uutiskirje