13. huhti, 2018

Hallitus haluaa irtisanoa verosopimuksen Portugalin kanssa.

Hallitus haluaa irtisanoa verosopimuksen Portugalin kanssa. Portugalissa asuvan Pekka Pystysen mukaan muutos ei hetkauttaisi vuorineuvoksia.
Hallitus päätti torstaina esittää eduskunnalle Portugalin kanssa vuonna 1970 tehdyn verosopimuksen irtisanomista. Taustalla on Portugalin viivyttely uuden verosopimuksen toimeenpanossa.

Uusi sopimus allekirjoitettiin jo 1,5 vuotta sitten, mutta se ei ole voimassa, koska Portugalin parlamentti ei ole suostunut käsittelemään sopimusta.

Niinpä Sipilän hallitus on päättänyt vauhdittaa käsittelyä irtisanomalla vanhan verosopimuksen. Uusi sopimus antaisi Suomen verottaa Portugaliin muuttaneita eläkeläisiä.

Suomi teki vuonna 2016 uuden verosopimuksen Portugalin kanssa, koska vanha sopimus mahdollistaa yksityisen alan eläkkeiden nostamisen verovapaana Portugalissa. Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Suomen ja Portugalin välinen verosopimus ei nykyisellään vastaa käsitystä oikeudenmukaisesta eläkkeiden verotuksesta.

Portugalin käytäntö yksityisen alan eläkkeiden verovapaudesta on houkutellut Portugaliin muun muassa entisiä yritysjohtajia.

”Kirpaisee niitä, joilla pieni eläke” 

Neljä talvea Portugalissa viettänyt Pekka Pystynen sanoo, että Suomen hallituksen esitys naurattaa häntä. Hän itse maksaa eläkkeestään osittain veroja Suomeen. Pystysen puoliso maksaa koko eläkkeestään verot Suomeen.

– Minulla on yrittäjäeläke ja henkilökohtainen itse säästetty eläke, joista maksan verot Suomeen. Työeläke, joka on toisen palveluksessa ansaittu, on Portugalin lain mukaan 10 vuotta verovapaa myöntöajankohdasta lukien, Pystynen sanoo.

Hän arvostelee Suomen Portugalin kanssa vuonna 2016 tekemää verosopimusta.

– Uusi sopimus ei ole ollenkaan OECD:n mallisopimuksen mukainen. Siinä on monia ristiriitaisuuksia, hän ihmettelee.

Pystynen sanoo, ettei uusi sopimus hetkauttaisi niitä muutamaa vuorineuvosta, joiden on uutisoitu muuttaneen veropakolaisiksi Portugaliin.

Pystynen huomauttaa, että osa 500:sta Portugalissa asuvasta suomalaiseläkeläisestä on pienituloisia. Suomalaisia eläkkeensaajia on lähes puolitoista miljoonaa.

– Eniten uusi sopimus kirpaisisi niitä, joilla on pieni eläke, ja jotka ovat eläkkeellään saaneet kohtalaisen, elämiseen riittävän elannon alhaisten elinkustannusten kautta.

”Pitäisi hoitaa isompia asioita” 

Jo 15 vuotta Suomen talvea Portugalin auringon alle paenneet 75-vuotiaat Vuokko ja Martti Leppäniemi sanovat, että Suomen pitäisi olla tyytyväinen siitä, että osa eläkeläisistä asuu talvet muualla.

He huomauttavat, että Portugalissa talvensa viettävät eläkeläiset eivät esimerkiksi ole liukastelemassa Suomen jäisillä kaduilla ja he pysyvät ilmaston vuoksi terveinä pitkään.

– Tiedätkös kuinka paljonko se maksaa, kun käsi tai jalka menee poikki? Moni tulee tänne ihan vain terveyden vuoksi, Martti Leppäniemi sanoo.

Leppäniemen mukaan he eivät tarvitse iästään huolimatta minkäänlaisia lääkkeitä.

Leppäniemien mielestä Suomen kannattaisi yrittää ottaa tarvitsemansa rahat muualta kuin Portugalin suomalaiseläkeläisistä.

– Suomessa suurin ongelma on se, että joku viranomainen tarkastelee tikulla jotain asiaa, kun isompia asioita pitäisi hoitaa.

Heidän mielestään Suomen verottaja voisi laittaa mieluummin kuriin esimerkiksi veroparatiiseja hyväkseen käyttävät firmat.

Vuokko ja Martti Leppäniemeä verovapaus ei kosketa, koska he ovat asuneet Portugalissa niin pitkään. Portugali uudisti verotuskäytäntöjään vuonna 2010.

– Minulla ei ole siihen mitään tarvetta koskaan ollutkaan. Olen muuttanut tänne ilmaston, auringon ja kauniiden kukkasten vuoksi, Vuokko Leppäniemi toteaa.