Vuokrata vai ostaa?

25. maalis, 2015

Hei,

Portugalin etelärannikolla Algarvessa on monia kivoja kaupunkeja joissa voisi asua.

Lähtien Farosta, jossa on lentokenttä, Vilamoura, golfareitten ja veneilijöitten paratiisi, Albufeiran turistikeskus, Lagoa ja Carvoeiro, Portimao, noin 500 - 600 suomalaista ja Algarven Suomi Seura sitten pieni viehkeä Lagos, jota päädyn suosittelemaan mm. seuraavista syistä:

- Pieni noin 30.000 asukkaan kaupunki, jossa kaikki toimii kävelymatkan päässä

- Helppo asioida joka paikassa vaikka kävellen, et tarvitse autoa

-Hieno vanha kaupunki ravintoloineen, joita on yli 300 kpl  

- Hieno satamaranta, jossa palvelut ympäri vuoden

- Hiekkarantaa kaupungin edessä 4,5 km, puhdasta hienoa hiekkaa

- Hiekkarannalle pääsee myös autolla ja kaikille on parkkipaikkoja toisin kuin isoissa kaupungeissa

- Portugalin hienoimmat kalliorannat kävelyetäisyydellä, ravintoloineen

- Ponta de Piedade, jonka Huffington Post on nimennyt maailman kauneimmaksi rannaksi

- Rannalla luontopolut ympäriinsä, nyt päällystettyä sekä betonitietä että puurakenteisia polkuja 

- Portimaoon on 15 km jos haluaa käydä suuremmassa kaupungissa ja Alburfeiraan 35 km, samoin maailmanloppuun Sagresiin n. 30 km,  keskeinen sijainti, lännessä

- Lagos on rauhallinen ja turvallinen paikka asua, ei viiteen vuoteen minkäänlaista häiriötä

- Hyvät palvelut - kaikki tarvittavat kaupat kuten Lidl, Intermarche (2 kpl), Aldi, Continente, FNAC

- Hyvät internet- ja puhelinyhteydet, myös kahviloissa

- Asuntojen vuokrat 400 - 950 euroa/kk

- Yösähkön voi tilata lämmitykseen, myös viikonloppuisin - 40 % hinnasta pois.

- Espanjaan 200 km rajalle, parissa tunnissa moottoritietä Espanjan puolelle

- IKEA  ja iso  MIR osotoskeskus Loulessa 90 km päässä

- Golfia voi pelata ympäri vuoden Euroopan parhaiksi valituilla kentillä

- Lagosissa alueen hienoin pienoisgolf kenttä

- Slide and Splash paikkoja parikin lähellä

- Lagos Zoo - kaupungin lähellä

- Merikalastusta, purjehdusta, lautailua, surffailua, pyöräilyä, tennistä, padelia tarjolla

- Hieno urheilu- ja uimahalli ja edullinen 4 E

- Oma jalkapallostadioni

   ja löytyy jopa MacDonalds kun lastenlapset sitäkin kysyivät.

- Linja-autoasemalle pääsee suoraan Lissabonin kentältä 4,5 tunnissa ja samoin sinne takaisin        monta vuoroa päivittäin. Hyvä linja-autoyhteys myös Sevillaan ja sieltä Malagaan

- Rautatieasema rannalla ja yhteydet Faroon ja Lissaboniin

- Yksi maailman 7:stä  kauneimmaksi luokitelluista pyöräilyreiteistä maailmassa, päättyy Lagosiin!

 Tietoa Wikipediasta:

Lagos (Portuguese pronunciation: [ˈlaɣuʃ], literally lakes, from the Latin lacobrica) is a municipality at the mouth of Bensafrim River and along the Atlantic Ocean, in the Barlavento region of the Algarve, in southern Portugal.[1] The population in 2011 was 31,049,[2] in an area of 212.99 km².[3] The main town of Lagos (which includes only the parish of São Sebastião e Santa Maria) has a population of approximately 22,000 residents.[4] Typically, these numbers increase during the summer months, with the influx of visiting tourists and seasonal residents. While the majority of the population lives along the coast and works in tourism and services, the inland region is sparsely inhabited, with the majority of the people working in agriculture and forestry.

Lagos is one of the most visited cities in the Algarve and Portugal, due to its variety of tourist-friendly beaches, bars, restaurants, and hotels, renowned for its vibrant summer nightlife and parties. Yet, Lagos is also a historic centre of the Portuguese Age of Discovery, frequent home of Henry the Navigator, historical shipyard and, at one time, centre of the European slave trade.[5] In 2012, travel website TripAdvisor, classified Lagos as the number 1 travel destination, on a list of "15 destinations on the rise" worldwide.[6]

Economy

 
Lagos's marina

Lagos' economy, like many coastal towns in Portugal, has always been closely linked to the sea, and fishinghas been an important activity since very ancient times. Since 1960, the city has embraced tourism, which has become its most important economic activity. It has beautiful beaches, good climate, the sea, a scenic coastline, and historical patrimony.

The Marina de Lagos has 460 berths and has become an important centre for long-distance cruisers, and it is also known for its modern drawbridge.

Lagos also has numerous cultural and night-life entertainment venues.

Lagos Station is the western terminus of the railway line from Vila Real de Santo António (via Tavira and Faro). The passenger train service is operated by Comboios de Portugal (CP). Connections are available at Faro for trains to Lisbon and Porto.

Beaches

 
A view of Lagos and the Meia Praia beach in the background
  • Meia Praia (Half Beach) —the most popular tourist beach, consisting of soft, white sand, Meia Praia is one of the largest open bays in Europe, resulting in calm seas, permitting conditions for many nautical sports, while cliffs provide sheltered coves from strong windy conditions;
  • Praia Solaria (Sunny Beach);
  • Praia da Batata (Potato Beach) — a small beach tucked between two small cliffs (where the river meets the Atlantic Ocean), it is known for the small music festivals that take place there during summer;
  • Praia dos Estudantes (Students' Beach);
  • Praia da Dona Ana (Dona Ana Beach) -its areal is slightly thicker than the beaches in the surrounding area and it is surrounded by striking rock formations. At high tide the beach is split by the geomorphology of the cliffs;
  • Praia do Canavial (Canavial Beach);
  • Praia de Camilo (Camilo Beach);
  • Praia da Luz (Beach of Light) - located in the parish of Luz, the beach is bounded in the east by Rocha Negra (English: Black Rock), providing summer vactioners with a popular escape during the summer.

Sustainable Tourism

In 2012 Lagos received the QualityCoast Gold Award for its efforts to become a sustainable tourism destination. Because of this award, Lagos has been selected for inclusion in the global atlas for sustainable tourism DestiNet[21]

13. tammi, 2015

Täältä voit katsoa tietoa mahdollisesta muutosta Portugaliin ja sen käytännön järjestelyistä:

http://portugalinelintasoparatiisi.fi/

Vuokrattavia asuntoja voit katsoa mm. täältä: http://www.green-acres.pt/

ja  http://www.lagoslonglets.com/ , jolla on hyvää tarjontaa Lagosissa.  Olemme tehneet yhteistyötä heidän kansssaan ja kaikki toimii.

Yleensä kannattaa asua ensin vuokralla ja tutkia markkinoita ennen kuin tekee päätöksen oman asunnon hankinnasta. Tulimme Portugaliin ensi elokuussa viikoksi katselemaan mille paikkakunnalle haluaisimme asettua. Tutkimme paikat rautoillen FAROsta, Vilamouraan, Albufeiraan, Portimaoon ja Lagosiin. Isot kaupungit eivät meitä kiinnostaneet ja niin päädyimme noin 25000 asukkaan Lagosiin, jossa kävimme tutkimassa kolmea varteenotettavaa pitkälle ajalle vuokrattavaa asuntoa. Talven ajaksi on tarjolla paljon lyhytaikaisia vuora-asuntoja ja hinta voi olla edullinen, vuokra esim 400:- /kk. Löysimme siistin ja aika ison asunnon Lagosin keskustasta. Tässä on tilaa 128 m2, 3mh, oh, keittiö, 2xsuihku/WC, iso parveke ja 2 pienempää parveketta. On hyvä, että iso parveke on etelän suuntaan, kiva paikka juoda päiväkahvit ja ottaa aurinkoa. Vuokra tästä on 600:- / kk + vesi noin 10-20, kaasu ja sähkö. Talon on vain 9 vuotta vanha, ihan siisti ja maalasivat sen ulkoa jo toissa kesänä. Kun katselee vanhoja taloja on niissä näin meren rannalla monissa mustaa hometta, joka pilaa nopeasti talojen ulkonäköä. Vuokratessa ja varsinkin ostaessa kannattaa varmistaa, että asunnossa ei ole hometta.

Asunnossa on säkölämmityspatterit huoneissa ja lämmitämme öisin vain makuuhuoneen. Sähkön hinnan ollessa puolta kalliimpaa kuin Suomessa, kannattaa asuntoon tilata yösähkömittari. Sähköliike tulee sen tilauksesta asentamaan vuokra-asuntoonkin.  Silloin yösähkö on öisin ja viikonloppuisin 40 % edullisempaa. Pyykinpesu, uunien käyttö ym. sähköä kuluttava toiminta on siis paras siirtää viikonloppuun.

Lagosin kaupunkiin olemme varsin tyytyväisiä.  Täällä on kaikki palvelut ja virastot kävelymatkan päässä ja auton saa pitää suurimman osan ajasta tallissa. Hiekkarantaa riittää uimiseen ja kävelyyn 5 km ja kalliorantoja kilometrikaupalla.  Rannalla on kahvila-ravintoloita ja sinne pääsee autolla ja siellä on paljon ilmaisia parkkipaikkoja mm. asuntoautoille.  Linja-autoasema on 300 m päässä ja rautatieasema rannalla noin 1 km päässä. Lidl ja Pingo Doce elintarvikekaupat ovat naapurina ja Millennium pankki on alakerrasssa naapuritalossa. Kahviloita ja ravintoloita on joka toisessa talossa ja paikallinen kahvi maittavaa ja edullista, noin euron kuppi.

LISÄTIETOA VUOKRAAMISESTA

Normaalisti vuokrasopimusta tehtaessa maksetaan 3 kk vuokra; jos ei muuta heti, niin 1 kk:n vuokra varausmaksuksi ja sitten tullessa ne 2 kk. Meidän tarvitsi maksaa vain 1 kuukauden takuuvuokra, joka ilmeisesti meni välittäjän palkkioon vuokraajalta.
Varausmaksu muuttuu muuton jalkeen 1. kuukauden vuokraksi, loput 2 kk tarkoittavat takuuvuokraa (jonka tietenkin saa poismuuttaessa takaisin olettaen etta kaikki on OK) ja se viimeinen eli 3. vuokra on viimeisen asumiskuukauden vuokra.
Sopimuksen voi tehda vuodeksi, jolloin se uudistuu automatic vuoden valein tai määräajaksi, omista tarpeista riippuen.
Irtisanomisaika lain mukaan on 4 kk + 4kk; ensimmäisen 4 kk:n taytyttyä sopimus irtisanotaan ja siita 4 kk kuluttua voi lahteä. Tosin joustavat vuokraisännät eivat aina vaadi tuota taytta 8 kuukautta.
Virallisia eli verotoimistossa leimattuja vuokrasopimuksia voi olla vaikea saada, portugalilaiset yrittavat kiertaa veroa, tietenkin. Tällä hetkella poliisi tutkii isoa maaraa leimaamattomia sopimuksia eli eipa kannata tarttua sellaiseen tarjoukseen. Cris Popa tekee viralliset, verotoimiston leimaamat sopimukset ja on muutenkin avulias maahanmuuttajalle, esim. hakee muuttajan puolesta veronumeron, jota ilman asuntoa ei voi vuokrata (rehellisin konstein!).

Ehkä kalustetut asunnot ovat yleisempia. Riippuu pitkälle siita, mihin päin maata muuttaa.

Paras ilmasto on Algarvessa, pohjoiseen päin mentäessä kesät kuumenevat ja talvet kylmenevat aika lailla. Lissabon ja Porto ovat hienoja kaupunkeja, mutta makuasia - itse viihdyn parhaiten pikkukaupungissa, jossa on rauhallista ja turvallista.

Tietenkin muutaman kuukauden asustelu on ehdoton, jos aikoo maahan muuttaa. Moni kyllä on muuttanut ihan ilman koeaikaakin.

Tässä linkkejä paikallisiin asunnonvälittäjätoimistoihin:

www.westernalgarverealestate.com

www.eliterealty.eu

www.fineandcountry.com.pt

www.batistaproperty.com

www.portugalproperty.com , jota suosittelen yhteistyökumppaninamme.

Sama asunto voi olla yhtä aikaa myynnissä monella välitystoimistolla.