13. tammi, 2015

Portugalin elintasoparatiisi

Täältä voit katsoa tietoa mahdollisesta muutosta Portugaliin ja sen käytännön järjestelyistä:

http://portugalinelintasoparatiisi.fi/

Vuokrattavia asuntoja voit katsoa mm. täältä: http://www.green-acres.pt/

ja  http://www.lagoslonglets.com/ , jolla on hyvää tarjontaa Lagosissa.  Olemme tehneet yhteistyötä heidän kansssaan ja kaikki toimii.

Yleensä kannattaa asua ensin vuokralla ja tutkia markkinoita ennen kuin tekee päätöksen oman asunnon hankinnasta. Tulimme Portugaliin ensi elokuussa viikoksi katselemaan mille paikkakunnalle haluaisimme asettua. Tutkimme paikat rautoillen FAROsta, Vilamouraan, Albufeiraan, Portimaoon ja Lagosiin. Isot kaupungit eivät meitä kiinnostaneet ja niin päädyimme noin 25000 asukkaan Lagosiin, jossa kävimme tutkimassa kolmea varteenotettavaa pitkälle ajalle vuokrattavaa asuntoa. Talven ajaksi on tarjolla paljon lyhytaikaisia vuora-asuntoja ja hinta voi olla edullinen, vuokra esim 400:- /kk. Löysimme siistin ja aika ison asunnon Lagosin keskustasta. Tässä on tilaa 128 m2, 3mh, oh, keittiö, 2xsuihku/WC, iso parveke ja 2 pienempää parveketta. On hyvä, että iso parveke on etelän suuntaan, kiva paikka juoda päiväkahvit ja ottaa aurinkoa. Vuokra tästä on 600:- / kk + vesi noin 10-20, kaasu ja sähkö. Talon on vain 9 vuotta vanha, ihan siisti ja maalasivat sen ulkoa jo toissa kesänä. Kun katselee vanhoja taloja on niissä näin meren rannalla monissa mustaa hometta, joka pilaa nopeasti talojen ulkonäköä. Vuokratessa ja varsinkin ostaessa kannattaa varmistaa, että asunnossa ei ole hometta.

Asunnossa on säkölämmityspatterit huoneissa ja lämmitämme öisin vain makuuhuoneen. Sähkön hinnan ollessa puolta kalliimpaa kuin Suomessa, kannattaa asuntoon tilata yösähkömittari. Sähköliike tulee sen tilauksesta asentamaan vuokra-asuntoonkin.  Silloin yösähkö on öisin ja viikonloppuisin 40 % edullisempaa. Pyykinpesu, uunien käyttö ym. sähköä kuluttava toiminta on siis paras siirtää viikonloppuun.

Lagosin kaupunkiin olemme varsin tyytyväisiä.  Täällä on kaikki palvelut ja virastot kävelymatkan päässä ja auton saa pitää suurimman osan ajasta tallissa. Hiekkarantaa riittää uimiseen ja kävelyyn 5 km ja kalliorantoja kilometrikaupalla.  Rannalla on kahvila-ravintoloita ja sinne pääsee autolla ja siellä on paljon ilmaisia parkkipaikkoja mm. asuntoautoille.  Linja-autoasema on 300 m päässä ja rautatieasema rannalla noin 1 km päässä. Lidl ja Pingo Doce elintarvikekaupat ovat naapurina ja Millennium pankki on alakerrasssa naapuritalossa. Kahviloita ja ravintoloita on joka toisessa talossa ja paikallinen kahvi maittavaa ja edullista, noin euron kuppi.

LISÄTIETOA VUOKRAAMISESTA

Normaalisti vuokrasopimusta tehtaessa maksetaan 3 kk vuokra; jos ei muuta heti, niin 1 kk:n vuokra varausmaksuksi ja sitten tullessa ne 2 kk. Meidän tarvitsi maksaa vain 1 kuukauden takuuvuokra, joka ilmeisesti meni välittäjän palkkioon vuokraajalta.
Varausmaksu muuttuu muuton jalkeen 1. kuukauden vuokraksi, loput 2 kk tarkoittavat takuuvuokraa (jonka tietenkin saa poismuuttaessa takaisin olettaen etta kaikki on OK) ja se viimeinen eli 3. vuokra on viimeisen asumiskuukauden vuokra.
Sopimuksen voi tehda vuodeksi, jolloin se uudistuu automatic vuoden valein tai määräajaksi, omista tarpeista riippuen.
Irtisanomisaika lain mukaan on 4 kk + 4kk; ensimmäisen 4 kk:n taytyttyä sopimus irtisanotaan ja siita 4 kk kuluttua voi lahteä. Tosin joustavat vuokraisännät eivat aina vaadi tuota taytta 8 kuukautta.
Virallisia eli verotoimistossa leimattuja vuokrasopimuksia voi olla vaikea saada, portugalilaiset yrittavat kiertaa veroa, tietenkin. Tällä hetkella poliisi tutkii isoa maaraa leimaamattomia sopimuksia eli eipa kannata tarttua sellaiseen tarjoukseen. Cris Popa tekee viralliset, verotoimiston leimaamat sopimukset ja on muutenkin avulias maahanmuuttajalle, esim. hakee muuttajan puolesta veronumeron, jota ilman asuntoa ei voi vuokrata (rehellisin konstein!).

Ehkä kalustetut asunnot ovat yleisempia. Riippuu pitkälle siita, mihin päin maata muuttaa.

Paras ilmasto on Algarvessa, pohjoiseen päin mentäessä kesät kuumenevat ja talvet kylmenevat aika lailla. Lissabon ja Porto ovat hienoja kaupunkeja, mutta makuasia - itse viihdyn parhaiten pikkukaupungissa, jossa on rauhallista ja turvallista.

Tietenkin muutaman kuukauden asustelu on ehdoton, jos aikoo maahan muuttaa. Moni kyllä on muuttanut ihan ilman koeaikaakin.

Tässä linkkejä paikallisiin asunnonvälittäjätoimistoihin:

www.westernalgarverealestate.com

www.eliterealty.eu

www.fineandcountry.com.pt

www.batistaproperty.com

www.portugalproperty.com , jota suosittelen yhteistyökumppaninamme.

Sama asunto voi olla yhtä aikaa myynnissä monella välitystoimistolla.