Kuvia matkakohteista

Katso täältä mitä voit odottaa näkeväsi Algarven rannikoilla. Kuvia mm. Lagosista, Luzista, Sagresta, Portimaosta, Carvoeirosta...

http://www.portugaltravelguide.com/index.php/78-category-south/20042-the-town-of-lagos

Kun matkailu muuten kiinnostaa, käy katsomassa tämä linkki: travel.promoteclicks.info

Portugalin rautatiet ja aikataulut ja hinnat löydät täältä:

http://www.cp.pt/passageiros/pt

ja Lissabonin liikennelaitos:

http://www.carris.pt

Lissabonin metro:

http://www.metrolisboa.pt

Portugalin lentoyhtiö:

http://www.tap.pt

Halpoja lentoja täältä:

www.momondo.com  ja täältä: http://www.ebookers.fi

ja hyviä matkavinkkejä täältä:

http://www.tripadvisor.com

 

Mukava aamiaismajoituspaikka Lagosin naapurikylässä:

http://www.casavaledalama.com/

Katso myös nämä sivut:

http://www.valedalama.net

Dream Team

It was winter of 2012-13 when this diverse group of individuals gathered to address the question: Can we say what will it take to realize the owners vision of Quinta do Vale da Lama as “An oasis of sustainable good living?” With no real experience at that point of working in this context as a team, 2013 was a journey of intensive learning for us all…

And after spending much of December unpacking that learning, and January of 2014 “Dragon Dreaming” our collective future together, we are proud to say: YES, we know what it will take – and WE are just the people we’ve been waiting for to do it!

Algarve, rantoja ja aktiivilomaa

Algarve tunnetaan hienohiekkaisista rannoista, tasokkaista golfkentistä sekä muista erinomaisista harrastusmahdollisuuksista, kuten syvänmeren kalastuksesta, sukelluksesta ja ratsastuksesta. Lapsiperheitä houkuttavat lukuisat vesi- ja teemapuistot.

Albufeiran kaupunki on kehittynyt pittoreskista kalastajakylästä suosituksi lomakohteeksi, jossa on rantapoukamia, vanhoja taloja ja paljon ravintoloita, pubeja, baareja ja kahviloita sekä moni-ilmeinen iltaelämä. Albufeiran vanhasta kaupungin osasta löytyy vielä perinteistä charmiakin.

Kannattaa vuokrata auto kun haluat tutustua ympäristöön omin neuvoin.

Katso lisää tietoa alueesta täältä:

http://www.algarve.org

 

AUTON OSTO JA REKISTERÖIMINEN PORTUGALISSA

Auton rekisteröiminen uuden omistajan nimiin tulee tehdä 60 vrk:n kuluessa kaupasta. Jos uusi omistaja laiminlyö velvollisuutensa, tulee auton käyttövero IUC sekä mahdolliset tiemaksut ja sakot ajoneuvon aikaisemmalle omistajalle. Aiemmin asian korjaaminen vaati entiseltä omistajalta ajoneuvon pidättämisen pyytämistä ja sen jälkeen rekisterikilpien peruuttamista, joka oli hankala ja pitkään kestävä menettely. Voimaan on tullut uusi laki, joka muuttaa tilanteen. Kun autokaupasta on kulunut 60 vrk eikä uusi omistaja ole rekisteröinyt ajoneuvoa omiin nimiinsä, voi vanha omistaja pyytää rekisteröintiä.

Pyynnön voi jättää kolmessa paikassa: Conservatória do Registo Automóvel tai Instituto dos Registos e Notariados tai Instituto da Mobilidade e dos Transportes tai netissä www.automovelonline.mj.pt .
Rekisteröintiä varten on esitettävä myynnin vahvistava dokumentti, jossa on oltava auton rekisterinumero sekä myyjän ja ostajan nimi ja osoite. Mikäli kirjallista todistetta myynnistä ei ole, on annettava tiedot kaupan päivämäärästä, ostajan nimi ja osoite. Viranomaiset lähettävät ostajalle tiedon rekisteröintipyynnöstä ja ostajalla on 15 päivää aikaa vastata kirjallisesti siihen. Ostaja voi kiistää ajoneuvon omistuksen. Viranomaiset päättävät sen jälkeen tehdäänkö rekisteröinti ostajan nimiin. Jos päätös on kielteinen voivat viranomaiset määrätä ajoneuvon pidättämisen.

Auton myyjä joutuu maksamaan 75 euroa esittäessään pyynnön. Hinta on 40 euroa, jos myynti on tapahtunut ennen vuoden 2013 loppua. Netissä tehtävistä pyynnöistä saa 15%:n alennuksen. 

Kun haluat lisää tietoa, mailaa minulle suoraan osoitteella

mail@123portugaliin.fi ja kerro kysymyksesi.

 

Ajokorttiasiaa

Saimme Lissabonin suurlähetystön kautta IMT:n (Portugalin ajoneuvo- ja ajokorttiasioita käsittelevä virasto) lähettämän selvityksen EU-maiden kansalaisten ajokorttien rekisteröinnistä ja vaihtamisesta Portugalin ajokortiksi.

Ajokortin rekisteröinti
EU-maiden kansalaisten ajokortit on Portugaliin muuton yhteydessä rekisteröitävä oman asuinalueen piiriin kuuluvassa  IMT:n toimistossa (Algarvessa asuvilla Faron toimisto)  60 vrk kuluessa residentiksi tulon jälkeen.  
Pakollista rekisteröintiä varten on esitettävä:
 •  IMT:n lomake 13 (o formulário nº 13)
 •  Ajokortti ja kopio siitä
 •  Henkilöllisyyden osoittava todistus ja kopio siitä (passi tai henkilökortti)
 •  Residenssitodistus ja kopio siitä
 • NIF-numero ja kopio siitä
Rekisteröinnistä saa todistuksen, joka on voimassa 2 vuotta.  
Ajokortin haltijan ei tarvitse itse olla läsnä rekisteröintiä tehtäessa vaan tehtävän voi antaa asiointitoimiston hoidettavaksi.

Määräysten noudattamatta jättäminen voi johtaa sakkorangaistukseen.

Ajokortin vaihto
Kahden vuoden jakson kuluttua umpeen on Portugalissa residenttinä olevien EU-kansalaisten vaihdettava ajokortti portugalilaiseen.
Jos rekisteröidyn ajokortin voimassaoloaika päättyy kahden vuoden jakson aikana ei rekisteröinnistä huolimatta ajokorttia pidetä enää voimassa olevana.  Koska Suomi ei uudista ulkomailla asuvan ajokorttia on tällöin ajokortti vaihdettava portugalilaiseen.  Hakemuksen voi jättää 6 kk ennen ajokortin voimassaolon päättymistä IMT:n toimistoon.  Hakemus tehdään henkilökohtaisesti biometristen tunnisteiden ottamiseksi.
 
Ajokortin vaihtoa varten on esitettävä:
 •  Ajokortti, joka luovutetaan hakemuksen jätön yhteydessä
 •  Henkilöllisyyden osoittava todistus ja kopio siitä (passi tai henkilökortti)
 •  Residenssitodistus ja kopio siitä
 •  NIF-numero ja kopio siitä
 •  Sähköinen lääkärintodistus (saa terveyskeskus- tai yksityislääkäriltä)
 •  Maksu 30 euroa
Jos portugalilaista ajokorttia pyydetään EU-maassa myönnetyn ajokortin hukkumisen tai varastamisen takia on esitettävä lisäksi kortin myöntäneen maan viranomaisen todistus.

Uusi ajokortti lähetetään kirjattuna kirjeenä vastaanottajan antamaan Portugalin osoitteeseen.

Kun on saanut portugalilaisen ajokortin on sen uusiminen mahdollista sähköisellä hakemuksella.

 

Portugalin surffiparatiisi ja kalastajakylät 

Guardian-lehden listauksesta löytyy myös koko joukko rantoja Portugalista.

Yksi kaunottarista on Alentejon alueella sijaitseva Porto Côvo, jonka päärantaa kutsutaan nimellä Iso ranta (Praia Grande). Nykyään alueella kulkevat pääosin turistit, mutta aikoinaan ranta toimi myös kalastajien suojapaikkana.

Jos pelkkä rantaloma ei kiinnosta, alueelle kannattaa matkustaa myös korkin takia. Alentejon alue on yksi maailman suurimmista korkin tuottajista.


Listalle on päässyt myös Keski-Portugalissa sijaitseva Nazaré upeine rantoineen. Entinen kalastajakaupunki on tullut maailmalla tunnetuksi hurjista surffikuvistaan. Jos näet surffauskuvia, joissa aallot tuntuvat olevan kerrostalon kokoisia, saattavat ne hyvinkin olla täältä.

Minne tahansa Nazaréssa kulkeekin, on mahdollista törmätä pakettiautoihin ja niiden liepeillä merelle tähyäviin surffareihin, jotka odottavat sopivaa säätä.

Nazaré on myös turistikaupunki, jonka pääranta sijaitsee aivan keskustan tuntumassa. Siellä riittää tilaa myös aivan tavallisille auringonpalvojille.

Muita Guardian-lehdessä mainittuja Portugalin helmiä ovat maan eteläosassa Algarvessa sijaitseva Praia da Falésia, Pohjois-Portugalin Caminhassa sijaitseva Praia da Foz do Minho ja Lissabonin lähellä Setúbalissa sijaitseva Praia dos Galapinhos.

 

Matkustustiedotteet, 11.2.2019

Portugali: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Yleinen turvallisuustilanne on hyvä. Varo tasku- ja käsilaukkuvarkaita. Metsäpalot ovat kesäisin yleisiä.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Yleinen turvallisuustilanne on Portugalissa hyvä ja maa on varsin turvallinen matkailukohde. Matkailijan on syytä noudattaa normaalia tarkkaavaisuutta.

Rikollisuus

Taskuvarkaita on varottava matkailijoiden suosimissa kohteissa ja julkisissa liikennevälineissä. Lissabonissa erityisesti metro ja raitiovaunulinjat 15 ja 28 ovat taskuvarkaiden vakiokohteita.

Autot ja erityisesti autovuokraamosta vuokratut autot ovat joutuneet usein murron kohteiksi. Autoihin ei kannata jättää mitään arvokasta, ei myöskään passia. Rengasrikon sattuessa kannattaa suhtautua varauksella avuntarjoajiin.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Portugalilainen liikennekulttuuri eroaa huomattavasti suomalaisesta, ajotyyli on tempoilevaa ja tilannenopeudet korkeita – autoilijoiden sekä jalankulkijoiden on syytä olla varovaisia.

Luonnonolot

Portugali sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, jossa maanjäristykset sekä mantereella että saarilla (Azorit ja Madeira) ovat mahdollisia. Toimintaohjeet maanjäristyksen varalle löytyvät edustuston verkkosivuilta:

http://www.finlandia.org.pt/public/default.aspx?contentid=137622

Maanjäristystietoa on saatavilla verkkosivuilla: http://www.helsinki.fi/geo/seismo/index.html

Maasto- ja metsäpalot ovat Portugalissa hyvin yleisiä kesän kuumimpina ja kuivimpina kuukausina heinä-elokuussa. Suurlähetystö suosittelee matkailijoiden seuraavan ja noudattavan paikallisten viranomaisten suosituksia.

Terveys

Madeiralla on esiintynyt denguekuumetta viimeksi vuonna 2013, Madeiran viranomaiset suosittelevat edelleen matkailijoita noudattamaan ennaltaehkäiseviä toimia.

Ota matkalle mukaasi Kelan myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti http://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Avotulen tekeminen on Portugalissa kiellettyä. Sekä tahallisesti että tahattomasti sytytetystä metsäpalosta seuraa Portugalissa ankarat rangaistukset, yleensä vankeusrangaistus.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Lissabonin-suurlähetystö

Rua do Possolo 76-1
1350-251 LISBOA
PORTUGAL
+351 213 933 040
http://www.finlandia.org.pt
www.facebook.com/EmbaixadaFinlandiaLisboa

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.