Auton osto Portugalissa tai oman rekisteröinti verotta

Portugalissa autot ovat yleensä pieniä, tuon ostamamme Golfin kokoisia. Tässä sopiva kesäauto Sinulle vuokralle. Soita ja kysy.

Käytetyn auton osto Portugalissa tai oman auton verovapaa rekisteröinti  - kumman teen?

 Voit harkita oman auton tuontia Portugaliin, jos se on ollut nimissäsi yli vuoden Suomessa ennen muuttoa ja siitä on katsastustodistus.  Vanhaa autoa ei kuitenkaan kannata rekisteröidä enää sillä voit ajaa siellä puoli vuotta ja viedä takaisin Suomeen.  Kokemuksemme perusteella ei yleensä kannata  tuoda autoa Suomesta, sillä polttoainekulut ja tiemaksut ja hotellikulut vievät lähet 1000 euroa ajellessa läpi Euroopan. Toin farmariautolla muuttokuormani ja infrapunasaunan samalla ja sikäli sen rahti tuli kohtuuhintaan. 

Suosittelen mieluummin vaikka käytetyn auton hankintaa kun saavut Portugaliin. Autoliikkeitä on tien varret täynnä N125 tiellä Farosta Lagosiin saakka. Ja netistä löytyy helposti autoja.

 Kun olet valinnut sopivan auton ja myyjän voit alkaa tehdä kauppaa. Vanhatkin autot voivat olla samaa hintaluokkaa kuin Suomessakin. Pyri saamaan koeajo autosta vaikka niin, että myyjä on siinä mukana, sillä autossa ei ole aina vakuutus enää voimassa kun se on tuotu autoliikkeeseen. Auton myyjän pitäisi kertoa kaikki tiedossa olevat viat autosta. Ostimme käytetyn VW-Golfin ja halusimme varmistaa, että jakohihna ja vesipumppu ovat uusia ja hankimme ne varaosaliikkeestä auton myyjän suosiollisella avustuksella.  Hänellä on varasosalliikkeeseen - 50 % alennus ja palvelu oli niin hyvää että hän vei meidät liikkeeseen, ostimme hänen alennuksillaan osat ja säästimme 55 Euroa. Samalla reissulla kävimme Albufeiran rekisteröintitoimistossa hoitamassa auton nimiini, kulu siellä oli 65 Euroa. Sen jälkeen veimme auton myyjän suosittelemaan korjaamoon, jossa oli sovittu etukäteen kiinteä kulu jakohihnan ja vesipumpun vaihdosta on 100:- euroa.

Sovimme auton noudettavaksi seuraavalla viikolla. Siinä välissä täytyy käydä vielä vakuutusyhtiössä ottamassa liikennevakuutus. Sen hinta Golfille on eläkeläisen ottamana noin 200 -240  Euroa per vuosi, voi maksaa myös 2 tai 4 osana ja hintaan tulee muutama euro lisää.  Automme voi uudelleen katsastaa 3 kuukautta ennen kuin vanha leima loppuu. Katsastusta seuraavan kuukauden aikana täytyy maksaa oma-aloitteisesti verottajalle autovero 30:-/vuosi.

 Sikäli on hyvä olla auto, joka on Portugalin rekisterissä, sillä sillä voi ajaa sekä itse että vieraat ja vakuutus on voimassa.  Jos rekisteröit oman auton tänne, voi sillä ajaa vain sinä ja puolisosi, joka asuu samassa taloudessa. Jos aiot myydä verotta tuodun  autosi ennen kuin se on ollut viisi vuotta käytössä Portugalissa, joudut maksamaan siitä vielä verot siinä suhteessa kuin se on myyty ennen 5 vuoden kokonaiskäyttöaikaa. 

Autokauppiaaksi voin suositella VILAMOURAAN N125 tieltä kääntyvässä risteyksessä olevaa kauppaa M&R Automoveis. www.mrautomoveis.com. Marcelino, tel. 917 284 123  puhuu hyvin englantia ja osaa autokaupan tekemisen ja neuvoo asiakkaitaan.

 Remontin voi hoitaa mm . N.C Auto OFIICINA, E.N. 125, ENTRADA DE BOLIQUEIME - Algarve, joka lötyy helposti N125 varrelta. Pu +351 968 376 238, Mail: ncauto.oficina@gmail.com.

Vakuutuksen voi Lagosissa hoitaa mm: Pedro Luzia, Tel 282 431 058.  Hän puhuu hyvin englantia ja tietää kertoa erilaisten vakuutusten ehdot. www.feelsafe.pt

________________________

Voit myös hakea Saksasta auton ja rekisteröidä sen Eestiin.  Ei mene tuontiveroa eikä dieselveroa. Tarkastus rekisteritoimiston puolesta ja uudet rekisterikilvet maksavat noin 200:- Euroa. Katsastus maksaa 36 Euroa. Liikennevakuutus noin 200-400 Euroa autosta riippuen. Näin voit ajella vuoden ympäri Eurooppaa ja tuoda auton katsastettavaksi kerran vuodessa Eestiin.

Oman yrityksen voit rekisteröidä nimellesi Eestiin elektronisesti. Kertakäynti Tallinnna toimistossa riittää ja saat parissa viikossa elektronisen kansalaisuuden eli luottokorttia muistuttavan kortin, joka käy tunnisteena monissa sähköisissä toimissa.  Kun perustat toimivan yrityksen maksat 2.500:- Euroa peruspääomaa joko rahana tai sijoittamalla autosi pääomaksi yritykselle tästä arvosta ja tätä ylittävän lisäarvon laskutat itsellesi tuloksi. Yrityksesi verotus on Eestissä ja vuosituloksesta ei oteta veroa jos käytät sen yrityksen kehittämiseen esim. ostamalla sen nimiin sijoitusasuntoja vaikka Portugalista. 

 

Auto Saksasta Eestiin ja siellä uusi rekisteröinti

Auton osto yksityiseltä myyjältä Saksasta

Auton etsintään netistä kannattaa käyttää aikaa.  Mobile.de tai auto.de sisältävät lukemattomia autoja ja malleja. Kun löytyy sopiva, kannattaa siitä soittaa ja kysellä tarkkaan auton kunto.  Monet kertoivat, että kysytylle autolle on tehtävä remonttia ennen kuin sitä voisi ajaa esim. Eestiin. Löysimme sopivan auton yksityiseltä myyjältä suoraan käytöstä. Sovimme koeajosta ja kaupanteosta seuraavalle päivälle.  Rekisteröintitoimistoissa voi olla jonoa, joten kannattaa varata ostoon ja rekisteröintiin aikaa 1-2 päivää. Vie rekisteröintitoimistoon auton paperit myyjän kanssa ja kauppakirja. He rekisteröivät auton uudelle ostajalle. Kysyvät onko sinulla pankkitiliä Saksassa ja kun ei ole, voidaan käyttää myyjän tiliä, jolta veloittavat 35 Euroa ja maksat sen käteisellä myyjälle.  Sitten haet autoon siirtokilvet ja tulet niiden kanssa uudelleen rekisteröintitoimistoon, joka antaa luvan ajaa autoa 9 päivän ajan kun maksat kaikkiaan noin 200:- Euroa paperitöistä ja kylteistä.  Autoon tulee liikennevakuutus siirtoluvan mukana.

Sitten vaan turvallisesti liikenteeseen.  Jos ajat Puolan moottoriteitä on luvassa monia pieniä tietulleja, joista selviää luottokortilla.