Matti (69) on elänyt pian kaksi vuotta Portugalissa. Hän lastasi välttämättömät tavaransa vanhaan autonromuun, ja pitkä ajomatka Euroopan halki alkoi.

− Kaikki ei aina ole sitä, mitä Suomen media kirjoittaa. Portugalissa asuu muitakin suomalaisia kuin vuorineuvoksia. Tämä minun tarinani on erilainen.

Tämä tarina on koskettava esimerkki Suomen 1990-luvun syvän laman ikävistä seurauksista ihmisille, erityisesti yksityisyrittäjille. Hyvinvointivaltio hylkäsi heidät oman kohtalonsa armottomuuteen. Jotkut pääsivät elämässään jotenkin eteenpäin, monet eivät. Matti ponnisteli ja sinnitteli pari vuosikymmentä.

− Mielessä alkoivat häämöttää Helsingin öiset, kylmät ja tuuliset porttikäytävät sekä lehdenjakajien laatikot. Mitä siis tehdä?

Auto vuosituhannen vaihteesta ja puolen miljoonan ajokilometrin jälkeen jaksoi liikkua Euroopan halki.

Pitkällisten ja sinnikkäiden elämässä eteenpäin ponnistelujen ja eläköitymisen myötä muuttopäätös oli valmis.

− Aloin hävittää omaisuuttani niin, että kaikki mukaan tulevat tavarat mahtuivat farmariautoon. Asunnot vuokrataan Portugalissa yleisesti täysin kalustettuina liinavaatteita ja keittiövälineitä myöten.

− Kaikki muu oli myyty tai kuljetettu Kierrätyskeskuksiin taulutelevisiosta pölynimuriin.

Parempi elää Portugalissa kuin asunnottomana Helsingissä

− Kaiken kaikkiaan elämä on täällä leppoisaa. Ainakin leppoisampaa kuin se olisi Helsingissä asunnottomana. Tyytyväisyyttä on tosin heikentänyt Suomen lehdistössä aika ajoin jonkun populistipoliitikon suusta tulleet katkerankateelliset tilitykset joidenkin vuorineuvosten muutosta Portugaliin.

Matti kertoo, että vuokra-asuntoja on Portugalissa tarjolla runsaasti. Hinnat ovat huomattavasti Suomea edullisempia ja huoneistot yleensä täysin kalustettuja.

Asunto sijaitsee Alvor-nimisessä vanhassa kalastajakylässä Portimãon lähellä, vajaa 6 km Praia da Rochalta. Koko 61 neliötä, kaksi huonetta ja makuuhuone. Vuokra 500 euroa kuukaudessa. Autotallipaikka kuuluu asuntoon.

Hän maksaa uudehkosta, alle 10 vuotta vanhasta yhden makuuhuoneen, ison parvekkeen ja autotallipaikan omaavasta asunnostaan 500 euroa kuukaudessa + veden, kaasun ja sähkön. Kahdentoista huoneiston talon katolla on iso terassi ja uima-allas.

− Paljon halvempiakin asuntoja löytyy, mutta halusin parhaan, mitä tällä hinnalla oli tarjolla. Asumaan pääsee kyllä jo 100 eurolla kuukaudessa ja 350 euroa on ihan yleinen vuokra yhden makuuhuoneen asunnoissa. Sähkön hinta sen sijaan on selkeästi kalliimpi kuin Suomessa.

Portugalin hintataso on muutenkin Suomea edullisempi. Kahvin ja täytetyn sämpylän saa 1,70–3 eurolla lukuisissa katukahviloissa. Kahvikuppi valmistetaan aina erikseen tuoreista aineksista ja useissa paikoissa sämpylät samoin.

− Niitä auringossa nautiskellessa on mukava muistella Suomen huoltoasemilta saamiaan, tunteja seisoneita kahveja ja muovissa nahistuneita sämpylöitä, joista useinkin joutui maksamaan melkein lounasannoksen hinnan.

Miehenä Matti vertaileekin miehisiä menoeriä.

− Käyttämäni autokorjaamo veloittaa noin 25 euroa tunnilta, Suomessa 80. Varaosat ovat joiltain osin kalliimpia, mutta usein alle puoleen hintaan Suomen hintoihin verrattuna. Pintin (vajaa puoli litraa) olutta saa läheisessä ravintolassa koko päivän hintaan 0,90 euroa. Helsinki-Vantaan lentokentällä se taisi olla noin 9 euroa itsepalvelutiskillä.

Portugalin hintatasoa selittänee osin se, että minimipalkka on noin 500 euroa kuukaudessa, ja sillä tulee toimeen suuri osa kansalaisista. Siitä huolimatta he jaksavat hymyillä, sanoo Matti.

− Hintataso selittyy ainoastaan sillä, että Portugali on joustanut palkoissaan ja hintatasossaan niin, että se tulisi toimeen kilpailussa muihin maihin verrattuna.

Osana tätä kilpailua valtio on pyrkinyt houkuttelemaan eläkeläisiä muista EU-maista tarjoamalla tiettyjen ehtojen vallitessa mahdollisuutta 10 vuoden ajaksi ns. NHR-statusta (Non Habitual Residence), jolloin eläkkeistä ei tarvitse maksaa veroa Portugaliin.

− Tästä on Suomessa paisunut iso juttu, vaikka muuttaneita ja statuksen saaneita on reilusti alle 200. Suomi pyrkii aggressiivisesti muuttamaan tai yksipuolisesti irtisanomaan kahdenkeskisen verosopimuksen Portugalin kanssa. Brittejä täällä asuu sen sijaan yli 17 000.

Suomi syöksyi lamaan ja it-alan työt vähenivät

Suomen 1990-luvun alun lama oli talousvaikutuksiltaan Suomen historian pahimpia talouskriisejä, pahempi kuin 1930-luvun lama. 1980-luvulla Suomessa vallitsi voimakas taloudellinen nousukausi, joka kesti koko vuosikymmenen. Yksi syy nousukauden pitkittymiseen ja ylikuumenemiseen oli ulkomaisen luotonhakemisen vapautuminen. Lähde: Wikipedia

Taloustieteilijä Joseph Schumpeterin (1883−1950) mukaan ”luova tuho” on kapitalismin keskeinen piirre. Väitetään, että tämän opin pääministeri Esko Ahon ja valtiovarainministeri Iiro Viinasen hallitus omaksui lamasta selviämiseksi: huonot ja ”mädät” yritykset saavat kuolla uusien tuulien edestä. Valitettavasti mukana kaatui myös paljon terveitä ja elinkelpoisia yrityksiä, ja samalla tuhoutui yrittäjän elämäntyö. Myös Matin elämä muuttui dramaattisesti.

Lama vei tulot, perheen ja kodin

Vielä ennen lamaa yksityisyrittäjänä ja it-konsulttina toimineen Matin elämä kukoisti.

− Kaikki lähti liikkeelle siitä lamasta. Ennen sitä oli oma, melkein jo maksettu rivitalo, perhe, auto ja hyväpalkkainen konsultin työ Nokialla ja eri pankeissa. Lopulta ainoa toimeksiantaja oli eräs pankki, joka kaatui ja laittoi konsultit pihalle.

Raja menestyvän it-ammattilaisen sekä vailla työtä ja jopa asuntoa kävelevän joutomiehen välillä oli hauras. Tuolloin ei yrittäjillä ollut mahdollisuutta työttömyyskorvauksiin, vaan Kelan työvoimapoliittisen lausunnon mukaan ”henkilö työllistyy omassa yrityksessään”, eikä ole oikeutettu edes peruspäivärahaan. Mutta it-konsultille ei ollut työtä tarjolla.

− Laman jälkeen oli vain velkaa, josta en ole vieläkään kuivilla. Kaikki muu oli mennyt. Täydellistä työttömyyttä kesti lähes kolme vuotta. Siis ilman, että olisin saanut Kelalta pennin penniä.

Matti kertoo löytäneensä myöhemmin määräaikaisen työn.

− Työsopimuksessa oli nimikkeenä ”atk-harjoittelija” ja työkokemusta alalta -kohdassa puolestaan ”yli 25 vuotta”. Palkka oli ehkä kymmenesosa siitä, mitä veloitin konsulttina ollessani. Kouluttamattomat aputyöntekijätkin ansaitsivat saman silloin. Tilanteessa tuli avioero ja asunnon osto lainarahalla. Lainan korko oli noin 20 prosenttia tilanteessa, jossa asuntojen hinnat tippuivat jyrkästi.

− Remontoituani vuoden verran asuntoani ja kulutettuani siihen ja muuhun elämiseen kaikki irti saamani varat totesi asunnonvälittäjäni, että hintojen putoaminen ei ole taittumassa ja ellen myy vapaaehtoisesti asuntoani nyt, niin pankki lunastanee sen hetken päästä paljon pienemmällä hinnalla. Vaihtoehdot olivat tosi vähissä.

Asunnosta oli luovuttava. Matin oli pakko myydä myös vuosi aiemmin yli 220 000 markkaa (37 000 euroa tämän päivän kurssiin) maksanut auto. Se meni lopulta kaupaksi 103 000 markan hintaan.

− Ajoin sen itse yhden maajussin pihaan Mikkelin taakse. Maajussi kertoi, että ”eihän hän oikeastaan uutta autoa olisi tarvinnut, mutta kun myi tuosta äsken neljä lehmää”. Hyvät voileivät ja kahvit hän tarjosi ja kyydin juna-asemalle.

Auton myynnistä ei jäänyt mitään käteen, koska autovelkaa oli myyntihintaa enemmän. Myös Helsingin kaupungin vuokra-asunto jäi haaveeksi.

− Kyllä minäkin yritin hakea Helsingin kaupungilta vuokra-asuntoa ihan viimeiseen päivään asti ennen Portugaliin muuttoani. Jos asunnon olisin saanut, en olisi muuttanut. Luottotietoni olen onnistunut aina säilyttämään ja tiedän, että ilman niitä on asunnon saaminen entistä vaikeampaa.

Pakkotilanteessa järkevä ja rohkea ihminen joutuu tekemään valintoja elämänsä ja hyvinvointinsa turvaamiseksi. Siis tässä tilanteessa Matti päätti siirtyä Portugaliin.

− Kun ajaudutaan syystä tai toisesta tilanteeseen, jolloin pakolliset menot ovat jatkuvasti tuloja suuremmat, ei ole paljon vaihtoehtoja.

Kaikesta huolimatta isänmaallinen

Matti sanoo olevansa edelleen suomalainen ja käyvänsä äänestämässä. Viimeksi hän äänesti lähistöllä sijaitsevassa Bela Vista -hotellissa.

− Sisällä oli kuvia Suomen Marsalkka Mannerheimista ja muistolaattoja muistuttamassa siitä, missä Mannerheim majaili heti sodan päätyttyä Stalininkinluvalla. Mannerheimin käyttämän sviitinkin kävin tarkastamassa.

Reservin luutnantti kertoo, että Mannerheim on henkilö, jonka vuoksi voimme edelleen viettää itsenäisyyspäivää. Siitä hän on ylpeä.

− Ehkäpä onkin niin, että tästä Portugalista on muodostunut eräänlainen VOK (vastaanottokeskus) meille, jotka eri syistä olemme kokeneet Suomen ahdistavaksi tai taloudellisesti mahdottomaksi paikaksi asua.

Nyt eläkkeet tulossa verotettaviksi

Tähän saakka Suomen ja Portugalin verosopimukseen nojaten Portugali on päättänyt jättää verottamatta yksityisen sektorin eläkkeitä 10 ensimmäisen vuoden aikana, jos suomalainen muuttaa asumaan Portugaliin.

− Nyt ollaan valmistelemassa Suomen ja Portugalin verosopimuksen yksipuolista irtisanomista meidän täällä vakinaisesti asuvien, noin 200 eläkeläisen vuoksi. Kaikki eivät ole hakeneet verovapautta Portugalista eivätkä kaikki sitä saisikaan, kertoo Matti.

Tätä artikkelia tehtäessä valtiovarainministeri Alexander Stubb kertoi, että uusi verosopimus Suomen ja Portugalin välillä on saatu aikaan pitkien, jo vuonna 2013 alkaneiden neuvottelujen tuloksena. Uuden sopimuksen mukaan Suomi voi verottaa jatkossa myös yksityissektorin Suomesta Portugaliin maksettavia eläkkeitä.

− Koska sopimuksen sisältöä tai mahdollisia siirtymäsäännöksiä ei vielä ole julkistettu, en osaa vielä arvioida sitä, miten uusi sopimus vaikuttaa omiin ratkaisuihini. Luonnollisesti eletään uusien lakien ja sopimusten mukaisesti, kuten on eletty lakien mukaan tähänkin saakka.

Matin täytyy kuitenkin tarkkaan laskea, mihin hänen eläkkeensä riittää sen jälkeen, kun verot on maksettu täysimääräisenä. Paljoa Suomi ei Matin omien sanojensa mukaan hänen veroistaan rikastu, koska ne eivät riitä lähellekään edes yhden maahanmuuttajan kotouttamiseen. Hänen taloudessaan ne ovat olleet merkittävässä roolissa, kun velkoja on hoideltu.

− Suomeen tuskin on varaa palata, koska mitään tukia en yhteiskunnalta saa. Portugalissa elämä on halvempaa, mutta jos tulot eivät riitä enää tännekään, niin täytyy kääntää katse vieläkin edullisempiin maihin. Thaimaata ainakin on pidetty edullisena, ja Liettuakin osoittautui varsin edulliseksi sen läpi ajaessani. On lottovoitto syntyä Suomeen, mutta vaatisi toisen lottovoiton, jotta minulla olisi varaa asua siellä, tiivistää aikoinaan menestynyt it-konsultti.